re:pohár és komposztálható tányér

repohar_2 Ha már Fenntarthatósági Nap, úgy lehet ez hiteles, ha a rendezvényen is alkalmazzuk a már elérhető zöld praktikákat. Ha voltál a SZIN-en, akkor biztos találkoztál a re:pohárral, ha még nem akkor majd most szeptember 25-én fogsz!

A re:pohár lényege, hogy minimális díj ellenében kaptok tőlünk egy poharat, amit utána a rendezvény teljes ideje alatt használhattok. A szakmai program alatt bioszörpök, az afterparty-n pedig akár biosör kortyolható belőle. A Nap végén pedig, ha már nincs rá szükségetek, a poharat visszaadjátok, mi pedig a betétdíjat.

A betétdíjas, visszaváltható pohár rendszer mind a megelőzést, mind pedig az újrahasznosítást nagy mértékben elősegíti. Egy re:poharat kb. 100-szor lehet újrahasználni, ezért ennek használatával töredéknyi hulladék keletkezik, a pohár elhasználódva pedig másodnyersanyagként kezelhető.

Természetesen ennek a betétdíjas rendszernek is vannak többletterhelései (mosás, gyártási többletterhelés), de mert egy ilyen poharat többször is újra lehet használni, minden egyes pohárral 100 db egyszer használatos pohár legyártási és szállítási terheléseit váltják ki, ami nagyságrendekkel nagyobb terhelést jelent a környezetre, mint például a poharak környezetbarát mosószerekkel történő mosása. A Dán Környezetvédelmi Hivatal összehasonlító értékelése kimutatta, hogy még a legrosszabb esetben is (távoli mosó, nagy szállítási távolság); energiaigényes gyártási folyamat, stb. esetén is mindössze 5-10 újrahasználat szükséges a re:pohár környezetbarát “győzelméhez”.

És ha ez még nem lenne elég, a Napon felhasznált tányérok komposztálhatóak lesznek, amiket külön gyűjtünk majd.

Mindezekben partnerünk a Zöldövezet Társulás lesz, a siker vagy hatékonyság pedig ugye, mindannyiunkon múlik.