Alföldi Róbert
Alföldi Róbert

1967. november 22-én született Kalocsán. 1991-ben kapott színész diplomát a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A főiskola elvégzése után a Vígszínház szerződtette, ahol 1995-ben rendezőként is debütált a Trisztán és Izolda színrevitelével. 1998 és 2006 között szabadúszóként tevékenykedett, színészként és rendezőként is számos emlékezetes munka datálódik erre az időszakra. 2001-től már nemzetközi projektekben is részt vett, így rendezett már Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban, Norvégiában, Franciaországban, az USA-ban, Németországban és Ausztriában. Tekintettel klasszikus zenei képzettségére 2000. óta rendez operákat is nagy közönség- és szakmai sikerrel, rendszeres vendége az Armel Operaversenynek. 2006 és 2008 között a Bárka Színház művészeti vezetője. 2008-ban sikeresen pályázott a Nemzeti Színház igazgatói posztjára. Igazgatása 5 éve alatt a Nemzeti Színház kultikus hellyé vált, ahol 2011-ben a Nemzeti Színház elnyerte a Superbrands minősítést, ami a színházban folyó minőségi munka legszebb elismerése.
2013. július 1. óta ismét szabadúszó rendező, színész.

[FN8 Inspirációs előadás]

Baló György
Baló György

Baló György – évtizedekig az MTV-nél szerkesztő, riporter, műsorvezető, később főszerkesztő, az M2 igazgatója, világszerte számtalan riport- és dokumentumfilm, vezető politikusokkal interjúk készítője. 1997-ben a TV3 vezérigazgatója, 2000-2011-ig újra az MTV-nél, 2015 óta az RTL Magyarul Balóval című műsorának főszerkesztője.

[FN8 gazdasági szekció – moderátor]

Bauer Lea
Bauer Lea

Környezetgazdálkodási agrármérnökként végzett 2000-ben Gödöllőn a Szent István Egyetemen, majd 2002-ben kezdett el dolgozni a Biokontroll Hungáriánál, mely szervezet az ökológiai gazdálkodás ellenőrzését és tanúsítását végzi Magyarországon. Évek óta a nemzetközi kapcsolatokért felelős részleget vezeti, így folyhatott bele az ökológiai mozgalmak világszervezetének (International Federation of Organic Agriculture Movements) munkájába, most már közel két éve az IFOAM EU Európai ernyőszervezet vezetőségének tagjaként. 2005-ös alapítása óta tagja a szakmai tanácsadó szervezetként működő GMO-Kerekasztalnak.

[FN8 környezeti szekció]

Bogdán László
Bogdán László

Főállásban Cserdi polgármestere, másodállása a köcsögmentesítés.

[FN8 társadalmi szekció]

Bohemian Betyars
Bohemian Betyars

Az idén 6. életévébe lépő zenekar már neves reputációt ért el a magyar underground körökben: a legtöbb fesztiválon meghívott vendégekként szerepelt, illetve több alkalommal járt már a csapat külföldön is.

A Fenntarthatósági Nap dátuma megegyezik a hegedűsük 1 éves, sorbounne-i tanulmánykezdésének idejével, tehát ez lesz a kiköltözése előtti búcsúbulija – amely után csak a két ünnep között fognak újra együtt zenélni.


 

[FN8  Afterparty]

CanarRo
CanarRo

Stílusuk a tradicionális gipsy swing köré épül. Különlegességük a Django által méltán elhíresült európai gipsy swing és a békebeli magyar jazz ötvözete.

A tagok szinte egyedüliként képviselik hazánkban a stílust, időről-időre pedig a hazai jazz-zenei élet kiválóságai csatlakoznak hozzájuk. A hegedűs-játékmester Szakál Tamás, a harmonikavirtuóz Tabányi tanítvány Pagonyi András, a gitár szólóiról már jól ismert Sidoo Attila, a kizökkenthetetlenül stabil ritmusgitáros Jakab Viktor és a hazai jazzélet egyik legelismertebb bőgőse, Soós Márton.

[FN8 élőzenei aláfestés a szekció szünetekben]

Dancing With Drones
Dancing With Drones

A CollMot Robotics bemutatja: Dancing with Drones

A Dancing with Drones a csoportos robotika legújabb vívmányaira épülő interaktív drónos bemutató. A repülő robotokat és a táncosokat a mozgás köti össze, egységes, futurisztikus látványosságot alkotva az éjszakában. Mint zümmögő óriás szentjánosbogarak, úgy gomolyognak a drónok az égen, egy csapat fénylő emberi alak által vezérelve. Az előadás egy új világ hírnöke, ahol az emberiség megszelídíti a technológiát és harmóniában működik együtt új társaival.

[FN8 Szakmai program záró- és Afterparty nyitó produkció, „drónok tánca” a C csarnok előtti tó fölött]

Dávid Ferenc
Dávid Ferenc

Pályaelhagyó deviancia-szociológus, főállású munkatársként a Kék Pont Alapítvány projekt koordinátora. Több mint egy évtizede vesz részt közösség építő és drogproblémát menedzselő projektekben, mint szakértő és morálisvállalkozó. Hét évig koordinálta a budapesti parti kultúra biztonságosabbá tételét célzó Kék Pont Party Service projektet, jelenleg pedig az alapítvány Biopolitikai Műhelyét vezeti, ahol munkatársaival elsősorban holisztikus szemléletű egészség-programokat terveznek és alkotnak meg. Az ELTE Társadalomtudományi Karán végzett, 2002 óta a Tilos Rádió műsorkészítője és kurátora, a 7térítő című műsort vezeti. Több éve évszak-független kerékpáros, Budapest szerelmese és, „az örömelvű tekerés” híveként, a Babilon Nyulai Kerékpáros Egyház alapítója és egyházfője, Kegytárgyas Feri néven pedig bizarr vallási tartalmú tárgyak gazdáit keresi az interneten.

 

[FN8, Társadalom Szekció – Moderátor]

Dublic
Dublic

Sokoldalú, változatos zenei ízlés, stíluskavalkád jellemzi a Dublic zenei világát, amelyet leginkább a funk, hiphop, grime és breaks gyökerei táplálnak, de szettjeikben mindig megjelennek az éppen legaktuálisabb zenei stílusok is, legyen szó trap-ről, twerk-ről, dubstep-ről, houseról, vagy technóról akár. Zenéiket, saját edit-jeiket és mashup-jaikat olyan nevek játsszák Londontól Californiáig, mint Krafty Kuts, a Dub Pistols, a Stanton Warriors, Lady Waks, Dj Palotai stb. Jellegzetes stúdiómixeik rendszerint nemzetközi elismerést vívnak ki, amelyre jó példa az is, hogy 2011-ben és 2012-ben a Dublic készíthette el a san francisco-i RIPEcast podcast egyik epizódját, vagy 2015-ben a Stanton Warriors mixműsorának soron következő részét.

A Dublic ikrek DJ Palotai Jövőzene című legendás Tilos Rádiós műsorában nevelkedtek, az elmúlt években szinte az összes jelentős magyar nagyvárosban megfordultak headliner-ként, illetve a legnagyobb fesztiválokon is felléptek, a Sziget Fesztiválon, a VOLT Fesztiválon, a Balaton Soundon, a Strand Feszten, az EFOTT-on, a Campus Fesztiválon és a B My Lake-en is.

Eddigi pályafutásuk során olyan nevekkel játszottak már együtt, mint a Knife Party, Hardwell, Wilkinson, Flux Pavilion, Dillon Francis, Flosstradamus, Baauer, Yellow Claw, Feed Me, a Foreign Beggars, Flux Pavilion, Borgore, a Zeds Dead, a Crookers, a Modestep, a Bloody Beetroots, a Stanton Warriors, Sander Van Doorn, Funtcase, Culprate, Maksim, Krafty Kuts, a Utah Saints, A.Skillz, Dub FX stb.

 

 

[FN8 Afterparty]

Felcsuti Péter
Felcsuti Péter

Közgazdász, bankár.

Karrierútja:

1973-89 Magyar Nemzeti Bank Devizagazdálkodási Főosztály

1989 március-szeptember Citibank Magyarország

1989 szeptember – 2011 Raiffeisen Bank

Jelenleg a Kiút Közhasznú Nonprofit Zrt. igazgatóságának tagja

[FN8 gazdasági szekció]

Galambos Péter
Galambos Péter

Színész, magyarhang, műsorvezető, kulturális újságíró.
Média-pályafutását az A3 televízióban kezdte, mégis az EST-FM rádió hozta meg számára a magára találást és az ismertséget.
Később a Klubrádióban majd az MTV Kultúrház című műsorában folytatta.
Főiskolás kora óta mint szinkronszínész is dolgozik, többi munkája mellett sem hagyta abba. Sőt, egy ideje leginkább ezzel foglalkozik, olyannyira, hogy néhány kollégájával nemrég megalapította a Szinkron Szakszervezetet, hogy a közéletből se maradjon ki.
Lassan 18 éve a Westel, a T-Mobile és a Telekom hangja és reméli, ez az állapot is fenntartható lesz:)

[az FN8 házigazdája]

Havasi Zoltán
Havasi Zoltán

A Budapest Bike Maffia (BBM) alapítója, grafikus.

A BBM Magyarország egyik legdinamikusabb növekvő civil szervezete, melyet fiatal kerékpárosok hívtak életre 2011 karácsonyán. A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak.

Az alaptevékenységük az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak kerékpárral való kiszállítása rászorulók részére. A megvalósítást az újszerűség jellemzi, a szociális munka elemeit ötvözi az önkéntességgel, adományozással, kerékpározással.

[FN8 Társadalmi Szekció]

Kákosy Csaba
Kákosy Csaba

Csaba szakmai pályafutását a Magyar Nemzeti Bankban kezdte, és ennek részeként 5 évet dolgozott Párizsban az OECD mellett működő magyar diplomáciai misszión. Közel tízéves jegybanki karrier után 2004-től a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kabinetfőnöke, 2007 végétől a kormányzó koalíció felbomlásáig pedig gazdasági és közlekedési miniszter volt. 2008 nyarán megalapította tanácsadó cégét, ahol elsősorban vállalkozásfinanszírozási projektekkel foglalkozik. 2010-től alapítója és ügyvezető partnere Magyarország első magvető és korai fázisú befektetésekre fókuszáló kockázati tőke alapkezelő cégének, a Day One Capital-nak. A Day One különlegessége a nagyobb kockázati tőke alapokkal szemben, hogy már a vállalkozások életének legkorábbi szakaszában az alapítók és a menedzsment csapat mögé áll, és az induláshoz szükséges tőke mellett üzleti tapasztalattal, szervezési és vezetési tanácsokkal, iparági kapcsolatokkal – és ami talán a legfontosabb – üzleti társként személyes elkötelezettséggel is szeretne hozzájárulni a sikerhez. A Day One kizárólag privát befektetői forrásokat kezel, és jelenleg két alapban közel másfél milliárd forint értékben, 12 cégből álló befektetési portfólióval rendelkezik. Az alapkezelő tevékenysége nemcsak Magyarországra korlátozódik, befektetései között horvát, német és szlovén cég is megtalálható.

[FN8 gazdaság szekció]

Madár István
Madár István

Közgazdász, elemző, újságíró. Már pontosan ő sem emlékszik, éppen hogy hívták a Közgázt, amikor ott végzett (már nem Marx, még nem Corvinus), azután 2012-ig a Gazdaságpolitika Tanszék munkatársa. Közben elragadja a média világa, először a Világgazdaságban, majd 2006-tól a Portfolio-ban ír. Jelenleg a Portfolio vezető elemzője, kedvenc témái a növekedési kihívások és a monetáris politika. Eközben néhány civil kezdeményezésben is részt vett, amelyek az intézményi transzparenciához és az elszámoltathatósághoz kapcsolódó projekteken dolgoztak. A Magyar Közgazdasági Társaság elnökségi tagja, és a VOSZ Gazdaságpolitikai Bizottságának tagja. Az előadói tevékenységtől sem szakadt el teljesen, visszajár a Corvinusra, illetve konferenciákon és workshopokon mondja el a gazdaságról, tőkepiacokról vallott gondolatait.

[FN8 gazdasági szekció]

Nagy Boldizsár
Nagy Boldizsár

Jogi és filozófiai diplomát szerezett az ELTE-n, két évig tanult szociológiát is, valamint Bolognában a Johns Hopkins Egyetem európai intézményében nemzetközi kapcsolatokat. PhD-t a magyar menekültjog és menekültügy rendszerváltozástól az EU-ba lépésig tartó  történetéből írt.

Több szakmai folyóirat (International Journal of Refugee Law, European Journal of Migration and Law) szerkesztőbizottságának tagja, társaival alapította és szerkeszti az online Refugee Law Readert, amelynek hetedik angol kiadása mellett több kiadást ért már meg a spanyol, francia és orosz változat is.
Társalapítója és elnökségi tagja volt a European Society of International Law-nak, másokkal együtt képviselte a Magyar Köztársaságot a Bős-Nagymaros Projekt-ügyben a Nemzetközi Bíróság előtt folyó perben, szakértőként segítette már a UNHCR, az Európa Tanács és különböző magyar kormányok munkáját. A Menedék Egyesülettel és a Magyar Helsinki Bizottsággal szoros szakmai kapcsolatot ápol.

Az ELTE ÁJK Nemzetközi Jogi Tanszékén és a CEU International relations tanszékén tanít párhuzamosan, vendégelőadó volt New Yorkban, Moszkvában, Pekingben, Brüsszelben és más európai városokban.

Az MTMT 170 tudós közleményt kapcsol a nevéhez, közte több tucat könyvet, amelyet társzerkesztőként és/vagy szerkesztőként jegyez.
Honlapja: www.nagyboldizsar.hu

[FN8 Plusz egy szekció]

Nagy Emese
Nagy Emese

Nagy Emese újságíró, rádiós, a Heti Betevő Egyesület alapító tagja. 16 évig volt a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere, jelenleg az ÉrdFM 101.3 rádió műsorvezetője.

Gyengéim a gyengék. Pályaválasztásomat is a társadalmi felelősségvállalás, fejlődés azon ideája határozta meg, hogy a gyengébbeket, szegényebbeket, betegeket támogatni természet adta kötelessége az erősebbnek, tehetősebbnek, az épnek. A közszolgálat hivatása felfogásom szerint az állampolgárok tájékoztatása és érdekképviselete a közügyeinket illetően, egyéni esetek „kihangosítása” a többség felé. A média fontos társadalmi-, közfunkciókat lát el. Így például közreműködik a mindenkori politikai hatalom kontrollálásában, hiszen kezdeményező módon működik közre a hatalom gyakorlói által meghozott döntések nyilvánosságra hozatalában és megvitatásában.

[FN8 társadalmi szekció]

Novák Péter
Novák Péter

Elődóművész, rendező-koreográfus, zenész, a Kultúrpart kreatív vezetője. Színpadi tevékenységei mellett ‘98 óta meghatározó szereplője a hazai tévézésnek, elsősorban közszolgálati,  esélyegyenlőségi, környezetvédelmi műsorai kapcsán, melyek közül öt évig vitte a több díjat is nyert Strucc című esélyegyenlőségi műsorát.
Az FN8 pályázatok zene/slam kategóriájának szóvivője lesz.

[FN8 pályázat zsűritag]

Pardavi Márta
Pardavi Márta

Pardavi Márta jogász, az ELTE Jogi Karán végzett 1998-ban. Harmadéves egyetemistaként csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottsághoz, amelynek 2007 óta a társelnöke is. A szervezeten belül az általános menedzsment feladatok mellett a menekültügyi program vezetéséért felelős. 2003-tól 2010-ig a Menekültek és Száműzöttek Európai Tanácsa (European Council on Refugees and Exiles, ECRE) nevű nemzetközi civil szervezet alelnöke volt, jelenleg a PILNet Alapítvány kuratóriumi tagja.

[FN8 Plusz egy szekció]

Rideg Richárd
Rideg Richárd

„Egészen eddig rettentő lelkes látogatóként vettem részt az FN rendezvényein, minden évben. Az FN nekem az ősz, amikor valamelyik szekció beszélgetés után kifekszel\kiülsz a Millenáris dombjaira, még süt a nap, de már nem izzadsz, na mindegy szóval az FN nekem az ősz. Repohárban sör. Éppen Vonnegut-ot olvasok és amúgy sem vagyok túl jó a „Sziasztok, én Rideg Richárd, az Origo Zrt munkatársa, az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorának egyik műsorvezetője vagyok.” szóval, engedelmetekkel, a jó öreg Kurt szavai:

„Az evolúció felőlem elmehet a pokolba. Hatalmas tévedés vagyunk. Egyetlen évszázadnyi közlekedési őrjöngéssel halálos sebet ejtettünk ezen a kedves, életadó bolygón – az egyetlenen az egész Tejúton. A kormány hadat visel a drogok ellen, nem igaz? Akkor menjen neki a kőolajnak is. Beszéljen arról, milyen káros a kőolaj bódulata! Ez aztán a káros bódulat! Ha tankolunk egy keveset az autónkba, akár száz mérföldet is megtehetünk óránként, elüthetjük a szomszéd kutyáját, és cafatokra téphetjük a légkört. Hé, amíg nem lehetünk mások, mint Homo sapiensek, addig mit ugrálunk? Francba az egész szarsággal. Van valakinek egy atombombája? Kinek nincs manapság atombombája?””

[FN8 környezeti szekció, moderátor]

Rohonyi Gábor
Rohonyi Gábor

13 évesen fogott először 8mm-es kamerát. Az egyik első, „egészestés” koncertaláfestő szupernyolcas filmjének jelentős része az első bemutató alkalmával elégett a vetítőgépben, de nem adta fel. :) Az utóbbi másfél évtizedben kereskedelmi reklámfilmek mellett  jó néhány saját finanszírozású köz- és társadalmi célú reklámspotot készített és számos dokumentumfilmet forgatott Ázsiában. Első nagyjátékfilmje Konyec címmel 2007-ben került a mozikba.

[FN8 pályázat zsűritag]

Rotfront
Rotfront

A Rotfront egyedülálló, berlini underground zenekar. A magát „Emmigrantski Raggamuffin Kollektiv” néven hirdető Rotfront az emigráns-zenekarok egyik legérdekesebb képviselője. Stílusukat pár szóban lehetetlen leírni, egyaránt találhatóak benne reggae, ska, klezmer, hiphop, cigányzenei motívumok is. Számaikat az angol és német nyelv mellett oroszul és magyarul is éneklik.

A zenekar 2003 óta aktív, Jurij Gurzhy (ukrán zenész és a Berline Russendisko DJ collective tagja ),és Simon Wahorn (magyar zenész és a Hungaro Groovers Soundsystem tagja) vezetésében.

[FN8 Afterparty]

Simonovits Bori
Simonovits Bori

Szociológus, 2001 óta a TÁRKI kutatója. Főbb kutatási területei: diszkrimináció, előítéletek, migráció és munkaerőpiac. Az ELTE TÁTK Szociológia doktori iskolájában szerzett doktori fokozatot, illetve a nemzetközi IMPALLA program (International Master in Social Policy Analysis by Luxembourg, Leuven and Associate Institutes) keretében MA diplomát szociálpolitikából. Disszertációjában a diszkrimináció mérésével foglalkozott, ezen belül kiemelten a kontrollált kísérlet módszerének magyarországi alkalmazhatóságával. Kutatási területei: diszkrimináció, migráció, sérülékeny csoportok munkaerő-piaci helyzete.

Kutatási tevékenységén kívül többéves oktatói és tréneri tapasztalata van.

[FN8 Plusz egy szekció]

Szabó Simon
Szabó Simon

A Moszkva tér című film óta ismerheti a nagyközönség, ahol Rojál szerepét játszotta.

17 éve játszik színházban, filmekben, a TÁP Színház állandó szereplőjeként részt vesz performanszokban, előremutató előadásokban. A legendás Kultiplex programszervezője volt, segített a Merlin beindulásában, de állandó színpadmesterként a Sziget Fesztivál Meduza helyszínén is közreműködött. A 2011 tavaszán nagy sikert aratott Rádió BRO reggeli műsorvezetője volt, de rendszeresen felolvas a Tilos Rádió – Irodalmi lépegető című műsorában. 2002 óta foglalkozik videó- és filmkészítéssel az Afterjka csapat rendezőjeként. Az igazi áttörést a 2009-ben bemutatott Papírrepülők című nagyjátékfilm rendezése jelentette számára. Számos fesztiválszereplés és díj mellett 2009 óta foglalkozik komolyabban reklámfilm és zenei videók rendezésével, gyártásával is. Fal című kisfilmje 2014 legjobb kisjátékfilmje kategóriában az Európai Filmakadémia jelölését kapta.

[FN8 pályázat zsűritag]

Szegedi Csaba
Szegedi Csaba

Kolorista. A képzőművészeti közélet hazai és nemzetközi színtereinek aktív résztvevője. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Festők Társaságának. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, ahol a szabad művészetek doktora címet 2009-ben szerezte meg. Munkái számos hazai és külföldi gyűjteményben megtalálhatók, rangos szakmai díjak tulajdonosa.
Emellett ikerfiai odaadó apukája, lelkes környezet- és természetvédő, műtermes passzívháza hasznosítja a szoláris és termikus energiát, ill. az esővizet.

[FN8 pályázat zsűritag]

Szomolányi Katalin
Szomolányi Katalin

Fő tevékenysége a Magyar Telekom Vállalati fenntarthatósági központjának vezetése, melynek keretében a vállalat fenntarthatósági stratégiáját dolgozza ki és koordinálja. Az ETNO keretében menedzselt európai klímavédelmi projektet a WWF-fel közösen, itthon pedig négy évig volt szerkesztő-műsorvezetője a radiocafé 98.6 holnapután – földközpontú magazinjának.
Több civil kezdeményezés segítője, így a Jövő/Menő program egyik kitalálója és szakmai támogatója, valamint az Energia Klub felügyelőbizottsági tagja.
Fennmaradó (nem létező) szabadidejében blogját, a Fenntartható Fejlövést szerkeszti.
A Fenntarthatósági Nap megálmodója, kezdetek óta ennek főszervezője.

[FN8 főszervező, pályázat zsűritag, moderátor]

Tarr Hajnalka
Tarr Hajnalka

Tarr Hajnalka képzőművész, 2006-ban végezett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Képzőművészként  elsősorban a valóság értelmezési folyamatok foglalkoztatják, konceptuális munkái zömében objektekben, rajzokban, installációkban öltenek formát.

2010 óta a Mosoly Otthon Alapítvány művészeti programjának vezetője és egyben ötletgazdája. Az alapítvány keretein belül kurátori minőségben is dolgozik, éves jótékonysági aukciójukat idén hatodik alkalommal vezeti Virág Judit oldalán.

Hétezer darabos autista rajzgyűjteményük gondozása illetve a művészetterápiás programjuk kialakítása lehetővé tette, hogy az autizmus világát autizmussal élő emberek és autizmus szakértők oldalán a rajzokon át mélyen tanulmányozza, tapasztalatait a terület iránt érdeklődőknek tovább adhassa.

 

[FN8 Társadalmi szekció]

Varga Géza
Varga Géza

„Kalandom a fenntarthatósággal 1972-ben kezdődött, mikor az első környezetvédelmi csúcstalálkozót rendezték Stockholmban. Akkor svéd egyetemi hallgatóként és valószínűleg az egyetlen magyarként vehettem részt ezen a mérföldkövet jelentő eseményen. A Római Club első jelentéseit ezen a konferencián ismertették az államfőknek. Ezek közül is meghatározó élmény volt számomra Dennis és Donella Meadows “Limits to growth” című munkája.
Ez oly világosan mutatta meg, hogy a folytonos növekedésre épülő társadalmunk nem tartható fenn, mivel – csak idő kérdése, de – bizonyosan gyorsuló ütemben éli fel a létalapját jelentő természeti és társadalmi erőforrásokat.
Mivel barátaimmal komoly politikai szándékot akkoriban sem láttunk (és ma sem) arra, hogy ezen változtassunk elhatároztuk, hogy megformálunk egy olyan mini életteret magunknak, ahol a fenntarthatóság általunk ismert elemeit megkíséreljük megvalósítani. Ezzel mintegy a saját kezünkbe véve sorsunk alakítását. Ebből formálódott az 1980-as évek második felében az a projekt, amit ma galgahévízi ökoprojektként azonosítunk és magam is ott élek és tevékenykedem. Itt a lehető legnagyobb mértékben alkalmazzuk a természetes építőanyagokat lakóházaink építése során és a megújuló energiák különböző változatát (szélkerék, napkollektor, napcella, hőszivattyú, biogáz, stb.) is igyekszünk hadrendbe állítani.
Közben elkalandoztam a politika területére is és 2010-14 között országgyűlési képviselőként és a Nemzeti Fenntarthatósági Tanács társelnökeként igyekeztem szolgálni a fenntarthatóságot. Nem emelte az optimizmusomat ez az időszak sem.
Jelenleg a galgahévízi ökofalunkban élve, és a Galgafarm I. Magyar Organikus Mg Szövetkezet elnökeként szolgálom az ökológiai gazdálkodást és a fenntarthatóság ügyét.”

[FN8 környezeti szekció]

Varga János
Varga János

Olasz szakos nyelvtanári voltom, az idegennyelvek és a nyelvészet iránti érdeklődésem mellett a meteorológia és a növények autodidaktája vagyok. Fontos hangsúlyozni itt az önművelés jelentőségét. Véleményem szerint az oktatás is csak úgy működik igazán, ha a növendékek nem “oktatottak”, hanem lényegében a tanulmány tárgyában irányított autodidakták. Azzal kelnek és azzal fekszenek, azon elmélkednek. A biflázásra szoktatás a gondolkodás, a kreativitás és ezáltal a valódi tudás gyilkosa. Ebbéli meggyőződésem jegyében kezdtem el foglalkozni Magyarországon nem honos gyümölcsfajokkal. Az immár két évtizedes tapasztalat megerősítette a kezdeti intuíciókat, miszerint ezek a fajok – amelyekre a Szakma(?) a mai napig idegenül néz – hazai körülmények között kiválóan működnek. A kivi például jelen állapotok szerint kihalásra ítélt falvak jellemezte régiókat menthetne meg és virágoztathatna fel.

[FN8 Környezeti szekció]

Vásárhelyi Gábor
Vásárhelyi Gábor

Vásárhelyi Gábor, Junior Príma díjas mérnök-fizikus, az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa és a CollMot Robotokai Kutató-fejlesztő Kft. ügyvezetője.
Az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén Vicsek Tamás vezetésével 2009 óta zajlik a csoportos mozgással és csoportosan mozgó robotokkal kapcsolatos kutatás, melynek eredményeképpen a világon először alkottunk kültéri autonóm drón flottát legalább 10 repülő robottal. A kutatási eredményekre létrehozott startup, a CollMot Kft. célkitűzése a repülő robotok csoportos felhasználása, elsősorban művészeti, organikus mezőgazdasági és természetvédelmi alkalmazásokban.

[FN8 Környezeti szekció]

Vértes András
Vértes András

Közgazdász, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1975-ben, 1977-ben lett egyetemi doktor. 1981 és 1987 között az Országos Tervhivatalnál dolgozott. 1987-től a Gazdaságkutató Intézet, a GKI elődje igazgatója, 1992-ben a magáncégként megalakult GKI Gazdaságkutató Rt. elnök-vezérigazgatója, 1998-tól elnöke.

[FN8 gazdasági szekció]

A 8. Fenntarthatósági Nap témája a távolságok voltak, így a +1 szekció beszélgetésén Szomolányi Katalin moderálásával három szakértő véleményét hallgathattuk meg az érkezők és távolodók kapcsán. A beszélgetés vendégeként kifejtette álláspontját Dr. Nagy Boldizsár (CEU), Dr. Pardavi Márta (Helsinki Bizottság), Simonovits Borbála (Tárki).