Baló György
Baló György

Évtizedekig az MTV-nél szerkesztő, riporter, műsorvezető, később főszerkesztő, az M2 igazgatója, világszerte számtalan riport- és dokumentumfilm, vezető politikusokkal interjúk készítője. 1997-ben a TV3 vezérigazgatója, 2000-2011-ig újra az MTV-nél, 2015 óta az RTL Magyarul Balóval című műsorának főszerkesztője.

[FN11 gazdasági szekció – moderátor]

 

Canarro
Canarro

A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gypsy jazz, más néven a manouche swing stílus köré épül. Zenéjük igazán szerteágazó, melyre nagy hatással volt a zseniális belga gitáros Django Reinhardt és a francia valamint a magyar cigányzene szeretete.
A swinges lüktetésű manouche dallamokat magyar népzenei elemekkel fűszerezve új, teljesen egyéni stílust teremtenek a virtuóz muzsikusok.
A zenekar elsőként képviseli hazánkban ezt a műfajt.

[FN11 élőzenei aláfestés a szekció szünetekben]

Dávid Ferenc
Dávid Ferenc

Biopolitikai szakértő, a Kék Pont Alapítvány program-koordinátora. Az ELTE Társadalomtudományi Karán végzett, munkatársaival elsősorban holisztikus szemléletű egészség­programokat terveznek és alkotnak meg. A Tilos Rádió műsorkészítője és a hazai pop up rádiózás egyik úttörője. Budapesti urban golfer, a Babilon Nyulai Kerékpáros Egyház alapítója és egyházfője, Kegytárgyas Feri néven pedig bizarr vallási tartalmú tárgyak gazdáit keresi az interneten.

[FN11 társadalmi szekció – moderátor]

Dr. Fiar Sándor
Dr. Fiar Sándor

Közel 15 éven át volt a Delta műsorvezetője és a Magyar Televízió ismeretterjesztő műsorainak szerkesztő-riportere. A televíziózás mellett számos expedícióban is részt vett, amelyek során természetfilmeket készíthetett a trópusoktól a sarkvidékekig. Elhivatott ismeretterjesztőként munkájában a fő hangsúlyt ma is az új generációk szemléletformálására helyezi. Ha a Fenntarthatósági Nap alkalmából érdemes valamit kiemelni, akkor az életének egyik nagy kalandja, az Első Magyar Antarktiszi Expedíció. A felfedezőutak nyomán, a 4 hónapos sarkvidéki tapasztalat után tudatosan keresi azokat a témákat, amelyekből ember és természet kapcsolatának összefüggéseit lehet kiolvasni.

[FN11 környezeti szekció – moderátor]

Galambos Péter
Galambos Péter

Galamb színész, magyarhang, műsorvezető, kulturális újságíró. Média-pályafutását az A3 televízióban kezdte, mégis az EST-FM rádió hozta meg számára a magára találást és az ismertséget. Később a Klubrádióban majd az MTV Kultúrház című műsorában folytatta. Főiskolás kora óta mint szinkronszínész is dolgozik, többi munkája mellett sem hagyta abba. Sőt, egy ideje leginkább ezzel foglalkozik, olyannyira, hogy néhány kollégájával nemrég megalapította a Szinkron Szakszervezetet, hogy a közéletből se maradjon ki.

[FN11 házigazda]

Gregor Anikó
Gregor Anikó

Szociológus, egyetemi adjunktus, az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatója, kutatásmódszertani és a társadalmi nemek közti egyenlőtlenségek szociológiájával kapcsolatos tárgyakat tanít. 2015/16-ban egy ELTE-s kutatócsoport vezetőjeként az egyetem vezetésének megbízásából az ELTE-n belüli szexizmust és nemi alapú erőszakok és visszaélések jelenlétét vizsgálta a diákok körében. Az utóbbi években kutatási érdeklődésének fókuszában az áll, hogy a különféle társadalmi alrendszerek (gazdaság, politika) miként vesznek részt a nemek közti egyenlőtlen viszonyok fenntartásában és mélyítésében. 2018-ban jelent a Kováts Eszterrel közösen jegyzett kutatási jelentése Nőügyek 2018 címmel, melyben többek között azt tárták fel, hogy a fizetetlen gondoskodói (gyerekgondozás, idősgondozás, házimunka) feladatok terhe, valamint a törékeny és méltatlan munkakörülmények miként járulnak hozzá a nők társadalmi hátrányaihoz, és mindez hogyan csapódik le a hétköznapokban.
[FN11 +1 szekció]

Kenyeres István
Kenyeres István

Kenyeres István vegyészmérnök-biotechnológus, a Biopolus Csoport alapítója, a városi körforgásosság nemzetközileg elismert szakértője a mérnöki ökológia gyakorlati alkalmazásával fejleszt megoldásokat a városok hatékonyabb és élhetőbb működtetésére. Az általa kifejlesztett élőgépek és élőgyárak több ezer faj koordinált együttműködését felhasználva három kontinens közel száz városában hoztak paradigmaváltást és kinálnak új lehetőségeket a városi víz-, anyag- és energiakörforgás megvalósításában.

[FN11 környezeti szekció]

Küllői Péter
Küllői Péter

Sikeres befektetési bankár volt Budapesten, aztán Londonban. 2000-ben, negyven évesen visszavonult és elsősorban a civil szférában aktív Magyarországon kívül Angliában és az USA-ban. Egyebek mellett a Mosoly Alapítvány alapítója, a Bátor Tábor elnöke, a Tate kelet-európai bizottságának tagja, a Common Purpose igazgatósági tagja.

[FN11 gazdasági szekció]

Dr.  Mezőszentgyörgyi Dávid
Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid

Okleveles agrármérnök, habilitált egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára és oktatója. Tenyésztőszervezeti és piaci szférában eltöltött évek után 2003-tól dolgozott a Földművelésügyi Minisztériumban és háttérintézményeiben, 2004 év végétől különböző vezető beosztásokban. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkáraként kiemelten foglalkozott a fenntartható vidéki tevékenységekkel és vidéki közöségekkel. Az utóbbi években figyelme elsősorban az agrárdigitalizációs folyamtokra irányul. 2017. novemberétől erősíti a T-Systems digitális agrárszolgáltatásokkal foglalkozó menedzsmentjét.

[FN11 gazdasági szekció]

Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán

Közgazdász, szociológus, a nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője. A Nyugat-magyarországi Egyetem docense, a Közép-Európai Egyetem, az ELTE és a Veronai Egyetem oktatója. A NyME Széchenyi István Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola témakiírója. Az Új Egyenlőség szerkesztőbizottságának elnöke és főszerkesztője.

[FN11 gazdasági szekció]

Rohonyi Gábor
Rohonyi Gábor

13 évesen fogott először 8mm-es kamerát. Az egyik első, „egészestés” koncertaláfestő szupernyolcas filmjének jelentős része az első bemutató alkalmával elégett a vetítőgépben, de nem adta fel. :) Az utóbbi másfél évtizedben kereskedelmi reklámfilmek mellett jó néhány saját finanszírozású köz- és társadalmi célú reklámspotot készített és számos dokumentumfilmet forgatott Ázsiában. Első nagyjátékfilmje Konyec címmel 2007-ben került a mozikba, 2017-ben pedig a Brazilok című nagy sikerű filmet mutatták be, amit M Kiss Csabával közösen rendezett.

[FN11 pályázat zsűri]

Sáfián Fanni
Sáfián Fanni

Geográfus, aki 2007 óta foglalkozik holisztikus szemlélettel a fenntartható energiagazdálkodás hazai kérdéseivel. Az ELTE TTK Erre van előre! kutatócsoport tagjaként arra jutottak, Magyarországon is lehetséges lenne jelentős energiahatékonysági intézkedésekkel akár 100%-os megújuló részarány elérése 2040-re. Ennek részleteinek kutatására az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ munkatársaként, illetve doktori tanulmányainak keretében több 2030-ig és 2050-ig szóló, órás felbontású energetikai szimulációval vizsgált forgatókönyveket. Ugyanitt számos hazai település önkormányzatának készített Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet. Azt vallja, hogy ma már többet kell elvárnunk egy erőműtől, mint pusztán az áramtermelés: társadalmi és gazdasági, vidékfejlesztési problémákra is megoldást jelenthet az energiatermelés új szemlélete, például a közösségi energiatermelés keretében. 2018-ban védte meg doktori disszertációját, jelenleg egyéni vállalkozóként dolgozik.

[FN11 környezeti szekció]

Szabó Béla
Szabó Béla

A Magyar Telekom, márka és lakossági kommunikációs igazgatja. Pályafutása alapján egyaránt rendelkezik ügynökségi márkaépítési és ügyfél oldalon szerzett speciális tapasztalatokkal. Karrierje során több nagy nemzetközi reklámügynökségnél és multinacionális vállaltnál is töltött be fontos szerepet. A globális és lokális tapasztalatok mellett személyesen vett részt Afrika legerősebb márkája, az MTN telekommunikációs szolgáltató, digitális transzformációs és kommunikációs stratégiájának kialakításában a dél-afrikai központú regionális Metropolitan Republic ügynökség stratégiai igazgatójaként. Jelenleg a Magyar Telekomnál dolgozik márkaépítésért és lakossági kommunikációért felelős vezetőként

[FN11 pályázat zsűri]

Szegedi Csaba
Szegedi Csaba

Kolorista. A képzőművészeti közélet hazai és nemzetközi színtereinek aktív résztvevője. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Festők Társaságának. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, ahol a szabad művészetek doktora címet 2009-ben szerezte meg. Munkái számos hazai és külföldi gyűjteményben megtalálhatók, rangos szakmai díjak tulajdonosa.
Emellett ikerfiai odaadó apukája, lelkes környezet- és természetvédő, műtermes passzívháza hasznosítja a szoláris és termikus energiát, ill. az esővizet.

[FN11 pályázat zsűri]

Sziklai Bengyel Nóra
Sziklai Bengyel Nóra

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület programkoordinátora, autizmusban érintett kisfiú édesanyja. Kisfia mellett speciálisan képzett autista-segítő kutya dolgozik és könnyíti meg a mindennapokat, aki társ a tanulásban és a nehézségek leküzdésében. Segítőkutyájukkal becsatlakoztak a NEO Egyesület tudatformáló programjába, óvodákba, iskolákba járnak és nagy sikerű érzékenyítő foglalkozásokat tartanak. Az érzékenyítés és másság elfogadását fontosnak tartja kisgyermekkorban elkezdeni, hiszen a gyermekek ezzel nem csak a különböző nehézségekkel élők felé válnak nyitottabbá, de egymás iránti empátia készségük is növekszik. Terápiás kutyájával sérült gyermekekhez is járnak fejlesztő foglalkozásokat tartani, ahol gyógypedagógussal közösen dolgoznak a gyermekek mosolyáért és fejlődéséért.

[FN11 +1 szekció]

Szomolányi Katalin
Szomolányi Katalin

Fő tevékenysége a Magyar Telekom Vállalati fenntarthatósági központjának vezetése, melynek keretében a vállalatcsoport fenntarthatósági stratégiáját dolgozza ki és koordinálja.
Az ETNO keretében menedzselt európai klímavédelmi projektet a WWF-fel közösen, itthon pedig négy évig volt szerkesztő-műsorvezetője a radiocafé 98.6 holnapután – földközpontú magazinjának.
Több civil kezdeményezés segítője, így például az Energia Klub és a Patrónus Ház felügyelőbizottsági tagja.
Fennmaradó (nem létező) szabadidejében blogját, a Fenntartható Fejlövést (nem) szerkeszti.
A Fenntarthatósági Nap megálmodója, kezdetek óta ennek főszervezője.

[FN11 főszervező, pályázat zsűritag, moderátor]

Winkler Róbert
Winkler Róbert

A Totalcar.hu főszerkesztője 2000-2014-ig, 18. éve tesztel autókat és motorokat. Könyvei:

  • Kutyaszorító (2000)
  • Nagyvárosi természetbúvár (2002)
  • The Best of TotalCar (2004)
  • 47 kedvenc járművem
  • Kutya utónévkönyv (2005)
  • Ctrl+C/Ctrl+V (2006)
  • Márton és Micike az autószerelő műhelyben (2012) – Kolibri Kiadó
  • Márton és Micike a tűzoltóknál (2013)

Jelenleg a Totalcar.hu főmunkatársa, és söröket tesztel nagy sikerű Youtube-csatornáján.

Aktuális járművei: Toyota 4Runner (1997) 3,4 V6 benzin-gáz; Fiat 500E (2013) elektromos; Harley-Davidson Fat Bob (2018); Yamaha Vino (50, 2T)

[FN11 környezeti szekció]

Mi is az a flow-élmény? Hogyan érhető el és milyen folyamatok mennek végbe közben az emberben? Testben és lélelkben? Megélhetjük tudatosan a flow-t? vagy éppen kerülhetünk flow-ba bizonyos szerek hatására? Végül átélhetjük a flow-élményt egy közösségként? Létezik a közösségi flow? A válaszok keresében 4 szakértő volt segítségünkre.

Moderátor: Szomolányi Katalin

Vendégek: Papp Péter (FLOW.hu), Szvetelszky Zsuzsanna (MTA), Tari Annamária (klinikai szakpszichológus), dr. Zacher Gábor (toxikológus)