Adámi Zsanett
Adámi Zsanett

Paralimpikon, négyszeres világcsúcstartó 150 m vegyes úszásban, európabajnoki 3. helyezett vegyes váltóban. 2001-ben kezdett el úszni rehabilitációs okokból, de hamar észrevették, hogy tehetséges. 9 évig az MDSE (Mozgásjavító Diák Sport Egyesület) tagja, majd 2 évig úszott a Sprint Fortuna egyesületben, ahonnan a Vasas SC-be igazolt át. 2016 januárjától az Újpesti Torna Egylet tagja, ahol Magyarovits Zoltán edzővel készült a Riói Paralimpiai Játékokra. Zsanett mindezek mellett a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója. Céljai között szerepel több diplomát szerezni és további sport sikereket elérni a következő paralimpiai ciklusban. 

[FN9 plusz 1 szekció]

Baló György
Baló György

Évtizedekig az MTV-nél szerkesztő, riporter, műsorvezető, később főszerkesztő, az M2 igazgatója, világszerte számtalan riport- és dokumentumfilm, vezető politikusokkal interjúk készítője. 1997-ben a TV3 vezérigazgatója, 2000-2011-ig újra az MTV-nél, 2015 óta az RTL Magyarul Balóval című műsorának főszerkesztője.

[FN9 gazdasági szekció – moderátor]

Balogh Ákos
Balogh Ákos

A YouTyúk.hu alapítója, és tulajdonosa. Azért alapította cégét, hogy  új modellt alakítson ki a vidéken gazdálkodó családok részére, és ezzel könnyebben elérhetővé tegye számukra a nyereséges gazdálkodás lehetőségét. Ezzel olyan társadalmi átformálódást szeretne elérni, melyben a szellemileg is erős családok, a mezőgazdaság kicsi, de számban jelentős vidéki szereplőiként jelennek meg.

A 2014-es indulás óta Budapesten már több mint 25 helyre (köztük több nagy étterembe és szállodába) juttatja el vidéki kisgazdálkodók minőségi és ellenőrzött termékét. Jelenleg egy új beszállítói/gazdálkodói rendszer kiépítésén dolgozik a YouTyúk további növekedési potenciálja miatt.

[FN9 gazdasági szekció]

Blahalouisiana
Blahalouisiana

A Blahalouisiana 2012 nyarán alakult a nagykiadós Jacked legénységéből. A gyönyörű hangú Schoblocher Barbara által vezetett zenekar első single-je, a ‘The Wanderer’ három héten keresztül őrizte helyét az MR2 top 30-as listájának dobogóján.

A Schram Dávid producerelése alatt megjelent első kislemez, a ‘Tales of Blahalouisiana’ szerepelt a Recorder blog 2013-as kedvencei között, valamint a Lángoló Gitárok válogatásában is. 2013 decemberében a Blahalouisiana teltházas koncerten bizonyíthatott a PeCsában a MORCHEEBA előzenekaraként.

A 60-as évek és a modern amerikai dalszerzők által inspirált, blues-os, country-s elemeket alkalmazó rockzenekar első klipje is megjelent 2013 telén a ‘Tonight I’ll Dress in Blue’ című számhoz, Horváth Viktor rendezésében. A videó rotációba került a ‘1 Music Channel’-en, kritikai elismerést kapott a Recorder blogon, a Lángoló Gitárokon, valamint bekerült a Phenomenon.hu 2013-as kedvencei közé.

A videoklip a középdöntőig jutott az Index ‘A Szám 2014’ nevű dalversenyében.

Egy koncertkritika szerint “az orvosoknak receptre kéne felírni Blahalouisiana hallgatást és koncertre járást”

[FN9 Afterparty]

Csomor Dávid
Csomor Dávid

18 éves budapesti gimnazista. Céltudatos, kiegyensúlyozott fiatal, akinek fontos a nyitottság, a széles látókörűség, nem csak önmagában de másokban is. Véleménye szerint csak úgy haladhat előre a világ, ha elfogadjuk körülöttünk a változás folyamatát, valamint ki tudjuk használni az azokból adódó lehetőségeket. Szerinte a Z generációban sok potenciál rejlik, nagy kreativitással, szabadságérzettel és életerővel rendelkeznek, azonban sokszor nincs meg a kellő kommunikáció az idősebb korosztály tagjaival. Abban a reményben csatlakozik a szekcióhoz, hogy kortársai esetleges kollektív mondandóját, gondolatait közvetítheti olyanok felé, akik nem túl gyakran részesülhetnek ebben. Reméli képes lesz csökkenteni a kialakult generációs szakadék mélységén.

[FN9 társadalmi szekció]

Czéh Tibor
Czéh Tibor

Tibor szenior stratégiai presales menedzser a T-Systems Magyarország Zrt-nél, ami azt jelenti, hogy okos (smart) megoldás koncepciókat készít. Mitől okos egy város, egyetem, intézmény, olimpia, mezőgazdaság? Mennyivel fenntarthatóbb az elektro-mobilitás? 20 év múlva robotok végzik-e a munkádat? Beszélgessünk róla!
Tibor volt Ph.D. programigazgató, kutató (szubszidiaritás elve és alkalmazása), környezeti és közlekedési EU-támogatott nagyprojektek fejlesztéséért felelős vezető, saját tanácsadó cég vezetője, kereskedelmi igazgató. Hobbija a „hogyan lehet teljes életet élni, minden nap fejlődni?”
[FN9 környezeti szekció]

Dávid Ferenc
Dávid Ferenc

Biopolitikai szakértő, a Kék Pont Alapítvány program-koordinátora. Az ELTE Társadalomtudományi Karán végzett, munkatársaival elsősorban holisztikus szemléletű egészség­programokat terveznek és alkotnak meg. A Tilos Rádió műsorkészítője és a hazai pop up rádiózás egyik úttörője. Budapesti urban golfer, a Babilon Nyulai Kerékpáros Egyház alapítója és egyházfője, Kegytárgyas Feri néven pedig bizarr vallási tartalmú tárgyak gazdáit keresi az interneten.

[FN9 társadalmi szekció – moderátor]

Dobó Mátyás
Dobó Mátyás

A Magyar Telekom Product House igazgatóságának vezetője. Rendszeres előadója a hazai szakmai eseményeknek, több ezer Facebook és Twitter követője van, szakmai blogját a doransky.hu alatt írja, a legnagyobb hazai mobil szakmai konferencia – Smartmobil – szervezője.

[FN9 gazdasági szekció]

Dr. Fiar Sándor
Dr. Fiar Sándor

Közel 15 éven át volt a Delta műsorvezetője és a Magyar Televízió ismeretterjesztő műsorainak szerkesztő-riportere. A televíziózás mellett számos expedícióban is részt vett, amelyek során természetfilmeket készíthetett a trópusoktól a sarkvidékekig. Elhivatott ismeretterjesztőként munkájában a fő hangsúlyt ma is az új generációk szemléletformálására helyezi. Ha a Fenntarthatósági Nap alkalmából érdemes valamit kiemelni, akkor az életének egyik nagy kalandja, az Első Magyar Antarktiszi Expedíció. A felfedezőutak nyomán, a 4 hónapos sarkvidéki tapasztalat után tudatosan keresi azokat a témákat, amelyekből ember és természet kapcsolatának összefüggéseit lehet kiolvasni.

[FN9 környezeti szekció – moderátor]

Fenyvesi Zoltán
Fenyvesi Zoltán

23 éves normál főiskolai hallgató annyi különbséggel, hogy kerekesszékben éli az életét. Futóversenyekre jár, érdekli a divat, nemrég Till Attila filmjében szerepelt és felbukkan a Coca Cola karácsonyi reklámjában is. Igyekszik minél jobban felhívni az emberek figyelmét arra, hogy igenis mozgássérültként is képes az ember teljes életet élni.

[FN9 +1 szekció]

Galambos Péter
Galambos Péter

Színész, magyarhang, műsorvezető, kulturális újságíró.
Média-pályafutását az A3 televízióban kezdte, mégis az EST-FM rádió hozta meg számára a magára találást és az ismertséget.
Később a Klubrádióban majd az MTV Kultúrház című műsorában folytatta.
Főiskolás kora óta mint szinkronszínész is dolgozik, többi munkája mellett sem hagyta abba. Sőt, egy ideje leginkább ezzel foglalkozik, olyannyira, hogy néhány kollégájával nemrég megalapította a Szinkron Szakszervezetet, hogy a közéletből se maradjon ki.
Lassan 18 éve a Westel, a T-Mobile és a Telekom hangja és reméli, ez az állapot is fenntartható lesz :)

[az FN9 házigazdája]

Jaksity György
Jaksity György

Részt vett a Budapesti Értéktőzsde megalapításában, 2002-től 2004-ig a tőzsde elnöke, korábban az EFFAS igazgatóságának tagja. 2007-ben elnyerte az Ernst & Young Év üzletembere díját. A Concorde Értékpapír Zrt. egyik alapítója, melynek operatív vezetésétől 2010-ben visszavonult, ám az Igazgatóság elnökeként továbbra is részt vesz a Concorde irányításában. A Mosoly és a Mosoly Otthon Alapítvány (ma Autistic Art) alapítója.
Kérdezzük majd arról, hogy meddig jó és meddig működik a növekedés, hogy GDP vagy HPI (Happy Planet Index), hogy lehet-e az emberiség menekülő útvonala a technológiai fejlődés, és mit okozhat a smart a gazdaságban és a társadalomban.

[FN9 gazdasági szekció]

Küllői Péter
Küllői Péter

Sikeres befektetési bankár volt Budapesten, aztán Londonban. 2000-ben, negyven évesen visszavonult és elsősorban a civil szférában aktív Magyarországon kívül Angliában és az USA-ban. Egyebek mellett a Mosoly Alapítvány alapítója, a Bátor Tábor elnöke, a Tate kelet-európai bizottságának tagja, a Common Purpose igazgatósági tagja.
A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és Tehetség Nagykövet Választó Tanácsa a Magyar Tehetség Nagykövetévé választotta 2016 és 2021 közötti időszakra.
Kérdezzük majd a fejlődésről, azok sebességéről, a sikerről és a smart gazdaságról, annak jövőjéről.

[FN9 gazdasági szekció]

Made In Swing
Made In Swing

Húros swing muzsika, tele lendülettel, szenvedéllyel, természetes adrenalinnal, mosollyal, virtuóz gitárjátékkal, musettekkel, valcerekkel. A formációt Jakab Viktor és Sidoo Attila hozták létre. Törekvésük az akusztikus hangzás megtartása, a finom hangsúlyokkal díszített dallamok és lendületes improvizációk játéka.
Az alap duó tagjaira nagy hatással van Django Reinhardt munkássága és Tcha Limberger akit mesterüknek tekintenek.
Repertoárjukban a század eleji jazz örökzöldjei szerepelnek, és olyan szerzemények, melyeket e tradíció tisztelete ihletett. Koncertjeikre gyakran meghívnak vendég zenészeket, ezzel is színesítve a hangzást.

Ez alkalommal: Oláh Péter – bőgős, és Dannert Árpád – klarinétos csatlakozik a gitár duó köré.
A duó évek óta zenél együtt hazai swing zenekarokban: Papa Jazz, Harmonia Garden, Canarro mégis saját formációjuk, a Made in Swing, az ahol boldogan élnek, míg meg nem halnak.

[FN9 élőzenei aláfestés a szekció szünetekben]

Mika János
Mika János

Éghajlatkutató, egyetemi tanár az MTA doktora. Tudományos tevékenységének tárgya elsősorban a globális klímaváltozás és annak magyarországi sajátosságai. Legnagyobb szakmai elismerése a Meteorológiai Világszervezet Norbert Gerbier-MUMM Díja 1999-ben. Bő három évtizedig az Országos Meteorológiai Szolgálatnál dolgozott, jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem Környezettudományi és Tájökológiai tanszékének vezetője. Oktatóként a klímaváltozáson túlmutató környezeti kérdésekkel is foglalkozik. 2011 első félévében tiszteletbeli klímanagykövet volt.

[FN9 környezeti szekció]

Molnár Ádám
Molnár Ádám

Ádám életvidám energiabomba. Már egyetem mellett saját vállalkozásba kezdett. Tavaly bekerült a világ szabadúszó szoftvermérnökeinek legjobb 3%-ba és előadott az életünket uraló mintákról a TEDxYouth-on. Hobbija a pszichológia, együtt dolgozik Philip Zimbardoval, és imád önkénteskedni. Most egy olyan új eszközt fejleszt, amivel bárki képes egyszerű tettekkel jobbá tenni a világot. Előadásaival arra hívja fel a figyelmet, hogy egy apró minta megváltoztatása is óriási hatással lehet, de ehhez ismernünk kell a mintát.

[FN9 plusz 1 szekció]

Nagy Bence
Nagy Bence

Nagy Bence részt vett 2002-től a hazai piacra történő 2 nagy, amerikai márka (Trimble és Ag Leader) bevezetésében. 2008-tól saját vállalkozásba (Agromatic Automatizálási Kft.) fogott, hogy a mezőgazdasági gépértékesítéstől függetlenül, kizárólag komplex GPS rendszerek telepítésére, karbantartására fókuszáljon. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a GPS rendszerek felépítése egy olyan döntés lehessen a gazdáknak, ahol nem kell kompromisszumokat kötni az erő- és munkagép típusával. Meghagyja a választás szabadságát az ügyfeleinek, miközben az egymásra épülő megoldások lehetővé teszik a precíziós gazdálkodás minden lépésének bevezetését.

2009-ben úttörőként hozta el azt az RTK korrekciós szolgáltatást  a mezőgazdasági piacra, mely ma is a piacon a legfejlettebb bázisállomás hálózat.

2015-ben pedig még nagyobbat lépett, és odaállt azon magyar gazdák élére, akik már rendelkeznek saját bázisállomással, hogy együtt, egy közösséget alkotva elvihessék az RTK korrekciót minél szélesebb rétegnek. Ez lett az első magyar közösségi RTK hálózat az RTK-mindenkiNET.

[FN9 környezeti szekció]

Nemes Orsolya
Nemes Orsolya

A Milestone Solution Lab vezető trénere, melyben egyedi megoldásokat dolgoznak ki cégek számára annak érdekében, hogy olyan vállalati kultúrát teremtsenek, ahol mindenki jól érzi magát. A TEDxYouth@Budapest és a TEDxDanubia előadója, fókuszterülete az Y és a Z generáció. Utóbbiakkal nap mint nap találkozik a jövő magyar vezetőit képző Milestone Intézet munkatársaként, az ország legtehetségesebb középiskolásai, professzorok, kutatók és a világ top 100 egyetemén tanuló öregdiák közösségében.

[FN9 Társadalmi Szekció]

Oláh Károly
Oláh Károly

Kiskora óta érdeklik az alkalmazott reál tudományok, hamarabb kezdte szétszerelni a dolgokat, minthogy össze tudta volna őket rakni. Kíváncsisága azóta is töretlen.
Mechatronikai mérnökként végzett a BME-n, 17 éves kora óta a kódolás mint eszköz végig kíséri szakmai életét. Kódolt már honlapot, webszervert, távirányítós autót, ipari robotot, mikrokontrollereket, mindezt lehetőleg hardverközelben, ahol kézzelfogható eredménye van a munkájának.
Három évet dolgozott a Codie-nál, ahol elmélyítette a tudását elektronikai tervezésben, de a szakma mellett sokat foglalkozott az oktatással, a kódolás és IT szerepével az iskolában és azon kívül. A Skool színeiben kurzusokat és coaching-ot tartott gyerekeknek robotikából, programozásból.
Most az AdasWorks munkatársa, ahol önvezető autók fejlesztésével és programozásával foglalkozik.
Utóbbi időben sok időt fordít soft skill-jei fejlesztésére, hobbijai között ott az önfejlesztés és a pszichológia, azon belül is a társas kapcsolatok, ami introvertáltként ugyanúgy kihívás, mint a szakma.

[FN9 társadalmi szekció]

PASO Soundsystem
PASO Soundsystem

A PASO Soundsystemet ezen az estén a PASO dobosa, Lipi Brown és énekese KRSA képviseli, akik a szettjük során a jamaicai zenék széles spektrumából válogatnak, a ska-tól a reggae és dub zenén át egészen a modern dancehall-ig és elektronikus dub-ig. A létező dalok mellett improvizatív élő elemek is felbukkannak, KRSA énekel és raggázik különböző klasszikus, kortárs és saját zenei alapokra.

[FN9 Afterparty]

Pásztor Anna
Pásztor Anna

Anna New Yorkban, Alvin Ailey neves táncintézetében tanult, illetve Magyarországon a Gór Nagy Mária Színitanodában. Majd Angliában tanult, ahol megismerkedett egy Angliában született, jamaicai származású énekes-koreográfus sráccal. Vele és néhány fantasztikus táncossal végigturnézták Európát, utána pedig egészen New Yorkig jutott. 2004 őszén testvérével, Sámuellel közösen megalapította itthon az Anna and the Barbies együttest. 2014 őszétől különböző TV-s műsorokban is látható, közben pedig zenekarával is a 10 éves jubileumi évfordulóhoz ért.

[FN9 pályázat zsűritag]

Rohonyi Gábor
Rohonyi Gábor

13 évesen fogott először 8mm-es kamerát. Az egyik első, „egészestés” koncertaláfestő szupernyolcas filmjének jelentős része az első bemutató alkalmával elégett a vetítőgépben, de nem adta fel. :) Az utóbbi másfél évtizedben kereskedelmi reklámfilmek mellett  jó néhány saját finanszírozású köz- és társadalmi célú reklámspotot készített és számos dokumentumfilmet forgatott Ázsiában. Első nagyjátékfilmje Konyec címmel 2007-ben került a mozikba.

[FN9 pályázat zsűritag]

Simó György
Simó György

Az induló vállalkozások és ötletek korai finanszírozásával foglalkozó Day One Capital ügyvezető partnere, valamint a 3D nyomtatással foglalkozó Freedee Printing alapítója. Korábban több mint egy évtizeden át volt a Magyar Telekom felsővezetője: a T-Online és a T-Com vezérigazgatója, majd a Telekom üzletfejlesztésért és új üzleti területekért felelős vezérigazgató-helyettese. Részt vett az [origo] portál megalapításában, valamint számos meghatározó internetes startup (e-kereskedelem, Iwiw, stb.) felvásárlásában.

A távközlés előtt tíz éven át dolgozott szerzőként és vezetőként a médiában. Intézményépítőnek tartja magát,  jövőorientált, progresszív gondolatokból kiinduló ötletek túlélőképes, erős szervezetté fejlesztése érdekli a leginkább.

[FN9 társadalmi szekció]

Szatmári L. Miklós
Szatmári L. Miklós

Író, Tanácsadó, Tréner. Az elmúlt öt évben emberek százait motiválta a tudatosabb teljesebb, alkotóbb életre. Több mint ezer tanácsadás, s több száz tréning tapasztalata áll mögötte. Trénerként és tanácsadóként az önmotiváció, a kreativitás, és az önmegvalósítás a főbb pontok, melyeket felhasznál függetlenül attól, hogy a cél az egészségre, párkapcsolatra, bőségre, vagy spiritualitásra vonatkozik.

A legújabb tudományos eredményeket (kvantumszemlélet, hálózat alapú gondolkodás, rendszerszemlélet) és az ősi keleti filozófiák (jóga, advaita vedanta, szufizmus) gyakorlatait integráltan és könnyen alkalmazhatóan tanítja.

Fő célja az ismeretterjesztés és az integráció az új tudományos paradigma és az ősi  spirituális szemléletmód között, s természetesen azok mindennapi és gyakorlatisa felhasználása.

Végzettségét tekintve történelemtanár (BA), valamint biztonság-, és védelempolitikai szakértő (MA). Tanulmányainak fókusza a békekutatás volt, különös tekintettel a vallási és etnikai konfliktusok pszichológiai gyökereit illetően. Ehhez kapcsolódóan kutatásai érintették a pszichológia, a filozófia, a vallás, a misztika, s végül a új tudományos paradigma tudásanyagát. Mindezen területeknek a közös pontja számára a Tudat és Tudatosság kérdése.

[FN9 plusz 1 szekció]

Szegedi Csaba
Szegedi Csaba

Kolorista. A képzőművészeti közélet hazai és nemzetközi színtereinek aktív résztvevője. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Festők Társaságának. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, ahol a szabad művészetek doktora címet 2009-ben szerezte meg. Munkái számos hazai és külföldi gyűjteményben megtalálhatók, rangos szakmai díjak tulajdonosa.
Emellett ikerfiai odaadó apukája, lelkes környezet- és természetvédő, műtermes passzívháza hasznosítja a szoláris és termikus energiát, ill. az esővizet.

[FN9 pályázat zsűritag]

Szomolányi Katalin
Szomolányi Katalin

Fő tevékenysége a Magyar Telekom Vállalati fenntarthatósági központjának vezetése, melynek keretében a vállalat fenntarthatósági stratégiáját dolgozza ki és koordinálja.
Az ETNO keretében menedzselt európai klímavédelmi projektet a WWF-fel közösen, itthon pedig négy évig volt szerkesztő-műsorvezetője a radiocafé 98.6 holnapután – földközpontú magazinjának.
Több civil kezdeményezés segítője, így a Jövő/Menő program egyik kitalálója és szakmai támogatója, valamint az Energia Klub felügyelőbizottsági tagja.
Fennmaradó (nem létező) szabadidejében blogját, a Fenntartható Fejlövést (nem) szerkeszti.
A Fenntarthatósági Nap megálmodója, kezdetek óta ennek főszervezője.

[FN9 főszervező, pályázat zsűritag, moderátor]

Vágó István
Vágó István

Vágó István (eredeti képzettsége vegyészmérnök) 1976 óta szerepel a közszolgálati, illetve a kereskedelmi televíziók képernyőjén. Vetélkedők (Van benne valami, Fele sem igaz, Mindent vagy semmit! Legyen Ön is milliomos!, stb.), ismeretterjesztő műsorok (Álljunk meg egy szóra, Kalendárium, stb.) és szórakoztató műsorok (Pulzus, Eurovíziós Dalversenyek, Szilveszteri Házaspárbaj stb.) műsorvezetője volt.

Éveken át vezette a racionális gondolkodást népszerűsítő Szkeptikus Társaságot.

A Favágók együttes névadója és basszusgitárosa volt.

Négy nyelvből van felsőfokú nyelvvizsgája, jelenleg közéleti vitaműsorok rendszeres szereplője.

[FN9 ráhangolódás]

Varga Pál
Varga Pál

Gépészmérnök, 1994 óta foglalkozik napenergia-hasznosító rendszerek megvalósításával. Tulajdonosa és ügyvezetője a Naplopó Kft-nek. Rendszeresen publikál szakcikkeket, meghívott előadóként oktat több egyetemen. A Nemzetközi Napenergia Társaság tagja, a Magyar Épületgépészek Szövetségének alelnöke, a Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesületének elnöke.

[FN9 környezeti szekció]

A digitalizáció és a smart technológia már a mindennapjaink része, de fontos kérdés, hogy mennyire hagyjuk elhatalmasodni az életünkön. A +1 szekció vendégei Szomolányi Katalinnal, a rendezvény főszervezőjével olyan témákat jártak körül, mint a tudatosság, az okos megoldások használata, valamint hogy valóban akadálymentesít-e a smart korszak. Előadóink saját példáikon keresztül mutatták be, hogyan élték meg az elmúlt 5 évben a technológia fejlődését és milyen szerepe van ezeknek az eszközöknek a mindennapjaikban.